Utgave VII

100-kroneseddel

Format: 136 x 65 mm. Satt i sirkulasjon 15. september 1997, men produsert med årstall f.o.m. 1995. Oppgradert med holografisk metallisk stripe fra 25. mars 2003. Sedler med årstall f.o.m. 2010 (trykt i utlandet) har en bokstav foran serienummeret.

Forside

Hovedmotivet på forsiden er et portrett av operasangeren Kirsten Flagstad. Selve salen i Den Norske Opera danner utgangspunkt for forsidens bunntrykk. Den er her sett fra scenen mot balkongen og takets store sirkelform.

I rosetten hvor det i sentrum er en sekskantet form er flere sikkerhetselementer samlet.

I vannmerkefeltet er det avbildet et av Kirsten Flagstads broderier, som befinner seg på Kirsten Flagstads minnesamling Strandstuen på Hamar.

Utført av grafiker Sverre Morken.

Bakside

Arkitektene Morgenstierne og Eide ble i 1929 engasjert til å tegne Folketeaterbygget i Oslo. Bygget stod ferdig i 1935 og fungerte som kino og teaterbygg til Operaen overtok i 1959.

Det er storsalens grunnriss som danner utgangspunkt for dekorasjonene på baksiden.

Vignetten i vannmerkefeltet er et smykke fra en Wagneroppsetning.

Utført av grafiker Arild Yttri.

Ekthetskriterier (Flash) 

Bilde av ikke oppgradert 100-krone (1995 - 2002)

Alle norske sedler er trykket med kobbertrykk på bomullspapir. Dette gir en spesiell "følelse" som skiller seg fra kopier på vanlig papir. Merker du at en seddel føles annerledes når du mottar den, er det viktig å foreta noen ekstra kontroller.

Ekthetskriterie

Holografisk metallisk stripe

Den oppgraderte 100-kroneseddelen har i likhet med 200-, 500- og 1000-kronesedlene en holografisk metallisk stripe med en norrøn hest og tallet 100 som motiv til høyre for portrettet. Når du ser på denne stripen fra forskjellige vinkler, ser du det varierende fargespillet i motivet. Det vil fortsatt sirkulere enkelte sedler av ikke oppgradert utgave uten holografisk metallisk stripe.

Se video

Ekthetskriterie

Vannmerke og sikkerhetstråd

Når seddelen holdes opp mot en lyskilde, ser man lett vannmerket - et portrett av Kirsten Flagstad, samt sikkerhetstråden. Vannmerket består av en rad portretter, det samme som på hovedbildet, og fremkommer i mørke og lyse toner. På nye sedler er det mulig å kjenne variasjoner i tykkelsen på vannmerket. Sikkerhetstråden sees i lyset som en mørk tråd med teksten Norges Bank i klar skrift.

Se video

Ekthetskriterie

Trykk med perlemoreffekt

På baksiden av seddelen er det en vertikal stripe med en rekke 100-tall. Dersom du ser på disse mens du vrir på seddelen, vil du se at de skifter farge. Dette kalles gjerne perlemoreffekt.

Se video

 

Ekthetskriterie

Rosett med skjult "N" og mikroskrift

Hvis du studerer seddelen ekstra nøye, finner du i tillegg mikroskrift og en "N" i rosetten som blir synlig når seddelen holdes på skrå mot en lyskilde. Flere steder på seddelens for- og bakside vil du finne tall og bokstaver som er trykket i meget liten skrift.

Ekthetskriterie

Gjennomlysningsregister

Videre er det et såkalt gjennomlysningsregister, det lille merket under rosetten. Den har et "motstykke" på baksiden, slik at hvis du holder seddelen opp mot lyset, vil de til sammen danne en komplett figur.

 

 

 

Ekthetskriterie

Fluorescerende effekter

Når hele seddelens for- og bakside holdes under ultrafiolett lys vil du se at deler av trykket lyser opp i varierende grad, samt små fibre i papiret som lyser opp.

Ekthetskriterie

Det finnes en usynlig G-nøkkel til venstre for portrettet. Den fluorescerer i gulgrønt under ultrafiolett lys. I tillegg vil det være trykk på begge sider av den holografiske metalliske stripen som lyser opp under ultrafiolett lys.

Se video

 

Publisert1. august 2005 14:57
Endret 26. april 2010 13:26